Deze en volgende week Portugese Wijnmarkt bij Q-Vignes!

Deze en volgende week Portugese Wijnmarkt bij Q-Vignes!

with Geen reacties

Een buitenbeentje in Europa dat zijn eigen druivenrassen trouw is gebleven en waar mondiale druiven tot op heden nauwelijks voet aan de grond gekregen hebben. Het is een ware schatkamer met vele tientallen rassen waarvan buiten de eigen streek nog nooit iemand gehoord heeft. Toch kun je Portugal allesbehalve ouderwets noemen. Ook hier heeft men zijn voordeel gedaan met technische verworvenheden. De wijnen hebben daardoor aan finesse gewonnen, terwijl hun authenticiteit onveranderd gebleven is. In de meeste gevallen gaat het trouwens om assemblages van diverse druivenrassen. Portugal heeft er honderden van!

Rijk aanbod

Iedereen kent natuurlijk de versterkte Portwijnen. Maar Portugal heeft nog heel wat meer te bieden dan alleen maar port! Uit het natte, groene noorden van het land komt de Vinho Verde, een levendige frisse wijn. Hoewel het meeste rood is (!), zie je in het buitenland enkel de witte versie. De beste is die met een hoog percentage alvarinho druif (zie verderop de Areal van Quinta da Pousada). De witte en rode tafelwijnen van de Douro – de Portstreek – behoren tot het beste wat Portugal aan tafelwijnen te bieden heeft. Modern gevinifieerd, maar wel gemaakt van eigen druivenrassen. De productie ervan is trouwens groter dan die van portwijnen! Wij hebben de Meio Queijo geselecteerd. Bairrada is de streek ten zuidwesten van de Douro. Het is er koeler met meer neerslag en Atlantische invloeden. Voor stoer, stevig rood met veel tannine kom je uit bij de typische Baga druif, wij hebben de lichtere, elegante wijn van Campolargo geselecteerd. Een gebied in opkomst, en in zekere zin vergelijkbaar met de Languedoc en de Nieuwe Wereld, is de Alentejo. Je vindt hier, in het zuidoosten van Portugal, zowel goede rode als witte wijnen. Traditie en een frisse blik naar de toekomst gaan hier hand in hand, getuige de wijnen van Vinho do Mouro en Luis Duarte (wijnmaker van Portugal icoon Dirk van der Niepoort). Als laatste het wijngebied rond de hoofdstad Lissabon. Hier de heerlijke ‘Fossil’ wijnen van Pedro Marques van Vale da Capucha.

Kom en geniet van al het moois wat het verrassende wijnland Portugal te bieden heeft! Speciaal voor deze actie hebben wij de zeer typisch Portugese kaas ‘Queijo da Serre’ ook op de Proeftafel. Sterrenchef Michiel van der Kroft van ’t Nonnetje in Harderwijk is er erg enthousiast over!

Leave a Reply